top of page
  • Writer's picturesanderkirjutab

(4) Jõulud Vietnamis: Hanoi - Haiphong - Da Nang

Veetsin 2023. aasta jõulud ja aastalõpu Vietnamis. Minu jaoks oli tegemist kuuenda reisiga Vietnamisse ning seejuures kolmanda korraga väisata Põhja-Vietnamit. Oma külastuse käigus külastasin riigi pealinna ja poliitilist keskust Hanoid, sadamalinna Haiphongi ning Vietnami keskosa suurimat keskust Da Nangi.


Kui varasemad reisid viisin peaasjalikult läbi iseseisvate motomatkadena – variant, mida soovitan kõigil Vietnamisse minejatel kaaluda võimaluse korral just esimese variandina – siis seekordne reis oli pigem klassikaline turismi- ja perereis. Käesoleva postituse eesmärk on salvestada möödunud reisist mõningad mõtisklused ja meenutused, mis võivad ehk kasuks olla ka neile, kellel on samuti tekkinud plaan või mõte mõnda nimetatud piirkondadest suunduda.


Hanoi – Vietnami pealinn ja poliitiline keskus


Alustan sellest, et Hanoi ei ole Rooma või Kyoto, kus võiks veeta päevi imetledes maailmaklassi vaatamisväärsusi. Olgugi, et Punase jõe deltal asuv Hanoi on suur linn, mille laiemas ümbruses elab hinnanguliselt 20 miljonit inimest, siis Hanoid ja Vietnami on tark külastada ilma igasuguste võrdluste ja eelarvamusteta.


Hanoi on Hanoi. See on koht, kus on võimalik kompida Vietnami kultuuri, avastada väikeseid templeid mõnel tagatänaval ning suunduda sealt siis edasi mõnepäevasele retkele lähipiirkonnas, näiteks mägises Lao Cai provintsis, piltilusas UNESCO maailmapärandisse kuuluvas Ha Longi lahes või ajaloolises, rohkete karstimägedega õnnistatud Ninh Binhi piirkonnas.


Meenutus mägisele Sa Pa / Lao Cai piirkonnale.
Meenutus mägisele Sa Pa / Lao Cai piirkonnale (2016).

Tõsiasi on see, et ilma sügavama kultuurialase huvita on ühel produktiivsel külastajal võimalik ühe sisuka päeva jooksul katta praktiliselt kõik olulisemad Hanoi vaatamisväärsused. Säärast tormamist ma kellelegi kindlasti ei soovita, ent olles ise Hanoid juba paaril korral väisanud, võtsin nõuks veeta sel korral ainult ühe täispäeva Vietnami pealinnas ja seda peaasjalikult ainult oma enda jalgadel kulgedes. Kindlasti oleks kiirem olnud takso, Grab'i (Vietnami populaarseim Bolti analoog) või mopeediga liiklemine, ent aeglaselt ja jalgsi kulgemisel on minu silmis kahtlemata oma võlu.


Alustasin hommikut Hanoi pearaudteejaama läheduses, kus kitsas raudtee lõikab läbi vanalinna eramute, kodurestoranide ja väiketurgude. Kuna tegemist on üpris omalaadse vaatepildiga, siis on säärased raudteelõigud olnud juba aastakümneid fotograafide meelispaigaks. Kui 2018. aastal, mil Hanoid viimati külastasin, oli nn 'raudtee tänav' turistidest tulvil, siis nüüd olid mõlemad tänavaotsad blokeeritud barrikaadidega. Nimelt olid Hanoi võimud jõudnud mõned aastad tagasi seisukohale, et tegemist on turvariskiga. Nagu Vietnamis ikka, ei heidutanud see muidugi isehakanud kohalikke ärimehi, kes nägid barrikaadides uut rahategemise võimalust, mistõttu raudtee tänavast möödudes kõlas kõikjal katkisevõitu inglise keeles: "Kas tahad näha raudtee tänavat?"


'Raudtee tänav' Hanoi Hoan Kiem'i asumis (2018).

Mõnisada meetrit hiljem, leidsin end tupiktänavalt, kus koonusmütsiga naine müüs suuri, kollaseid pomeloid. Tema kõrval istus naabrinaine, kes praes õlis kuubikuteks lõigatud värsket tofut. Mõlemad naised, näod naerul, olid varajasel hommikutunnil ideaalne eksemplar sellest, milline näeb välja suur osa Vietnami tööst ja ärielust – põlve otsas ja mitteformaalne.


Kuigi Hanoi keskuses võib trehavata arvukalt turiste, siis kindlasti ei ole tegemist turistide linnaga, sest igal hetkel ja igas kohas oled sa siiski alati ümbritsetud ka päris kohalike ja kohaliku eluga. Istusin väikesele plastiktoolile kohalike seltsis maha ning tellisin endale 1€ eest bun dau ehk riisinuudlid tofuga. Neid saatis, nagu Vietnamis kombeks, kuhi erisugu maitsetaimi, sh münt, perilla ja Tai basiilik. Kuigi mina otsustasin taimse toidu kasuks, siis lihasõbrale oleks tõenäoliselt ideaalseks alternatiiviks sobinud Hanoi populaarne klassika: bun cha ehk riisinuudlid grillitud sealihaga.


'Bun dau', mille juurde käib kuhi erinevate maitsetaimedega.

Nagu mainisin, ei ole Hanoi võrreldav Rooma või Kyotoga. Minu silmis teeb ühe Vietnami reisi ennekõike edukaks oskus märgata pisidetaile. Manustades hommikusi riisinuudleid, vaatasin söögiruumi seinale, kus riiulil olid reas Hanoi õlle pudelid. Nende vahel lebas kollane budakämmal ehk Buda käsi (inglise k. 'Buddha's hand') – huvitava väljanägemisega tsitruseline, mida idamaade kultuurides kasutatakse nii medikamendina kui ka parfüümina, ent veelgi sagedamini hea õnne toojana. Riiuli all aga rippusid kaks kuivanud calabash'i ehk pudelkõrvitsat, mis lõunamaades leiavad mõnikord kasutust anumana. Vaatasin neid riiuleid ja mõtlesin: ehe Vietnam pakitud kahele klaasriiulile.


Riiul nuudlirestorani söögiruumiseinal.

Kõmpides tagasi peateele ja sealt mõned sajad meetrid edasi, sattusin punastest kividest laotud müürini, mille taga seisis Van Mieu templikompleks. Van Mieu, mida sagedamini teatakse inglisekeelse nimega 'Temple of Literature', on 11. sajandil ehitatud ning Hiina filosoofi Konfutsiuse auks rajatud tempel. Tempel, mis ühtlasi opereeris enam kui seitse sajandit Vietnami esimese rahvusülikoolina, on tänapäeval üks populaarsemaid vaatamisväärsusi Hanois. Olles oma varasemal Hanoi külastusel nimetatud templit juba üksikasjalikult uurinud, otsustasin templimüüri äärest teha 90-kraadise pöörde, et võtta suund Hanoi suurima järve, Ho Tay ehk Lääne järv, äärde.


Van Mieu templikompleksi müür.
Van Mieu templikompleksi müür.

90-kraadine pööre paremale ning ca pool kilomeetrit jalgadele valu, leidsin end ühtäkki tuhandete Vietnami koolilaste keskel. Tegemist oli õpilastega, kes olid siia suure tõenäosusega kokkuveetud naaberprovintsidest, et nad saaksid oma silmaga kaeda Vietnami revolutsioonilise liidri ja omaaegse presidendi Ho Chi Minh'i mausoleumi. Kahtlemata oli see ka unikaalne võimalus heita pilk peale vahetult mausoleumi kõrval paiknevale ühe sambaga pagoodale Chua Mot Cot ning prantsuse koloniaalarhitektuuri esindavale Vietnami presidendipaleele.


Ho Chi Minhi mausoleum Hanois .
Ho Chi Minhi mausoleum Hanois (2016).

Lääne järve ehk West lake'i ehk Hồ Tây äärde jõudes muutus muidu tiheda asustusega linna horisont oluliselt kaugemaks. Tekkis ühtäkki ruum, mis vastandus kitsastele Hanoi vanalinna tänavatele. Seda nautisid järve äärde kogunenud kohalikud, kes kalastasid, tõmbasid võimlemiskangil lõuga, jõid teed, ahmisid piipu, mängisid Vietnami versiooni hiinapärasest mängust mahjong või grillisid sütel rasvaseid maisitõlvikuid. Siia olid tee leidnud ka arvukad turistihordid, kes suure tõenäosusega olid vaatama tulnud tillukesel saarel asuvat Trấn Quốc pagoodat ehk Hanoi vanimat Budistite templit ning linna üht tuntumat sümbolit. Olin ka ju mina tulnud siia täpselt samal põhjusel.


Tran Quoci pagooda Hanois.
Vaade Tran Quoc'i pagoodale Hanois.

Vahetult Lääne järve kõrval asub teinegi järv, oluliselt väiksem Trúc Bạch'i järv. Truc Bach, mis oli kunagi osa suuremast Lääne järvest, on tänapäeval eraldatud teega ning võõrustab ka ise väikest templiga saart. Saart, mida on võimalik vabalt külastada, ületades fotogeenilise idamaise kaarsilla. Tegin seda ka mina.


Kõneledes veel Truc Bachi järvest, siis enamasti ei seosta välismaalased järve kuidagi nimetatud templiga. Kui kellelgi peaks üldse olema mingit aimu mainitud järvest, siis võib-olla ainult seetõttu, et tegemist on ajaloolise asukohaga, kus Vietnami sõja ajal tulistati alla omaaegse USA sõjapiloodi ja hilisema poliitiku John McCaini lennumasin.


Sild väikesele templile Truc Bach'i järvel Hanois.
Sild väikesele templile Truc Bach'i järvel Hanois.

Kuna nii Lääne järv kui ka Truc Bachi järv olid kunagi kujunenud jõekääru eraldumise tulemusena, siis otsustasin oma silmaga kaeda ka lähedal asuvat Punast jõge. Kui Lõuna-Vietnami defineerib Mekongi jõgi, siis võrdlemisi sarnasel viisil on Põhja-Vietnami elu ja põllumajandust defineerinud pikki sajandeid Hiinast Yunnani provintsist alguse saav Punane jõgi.


Vähem kui kilomeetri kaugusel asuvale Punasele jõele lähenedes muutus maastik ja linnakeskkond igas mõttes. Kadunud oli turism ning linnavalitsuse koordineeritud püüdlus hoida puhtana tänavaääred. Suure maamärgina paistis silmapaistev 2,4-kilomeetrine Long Biên'i konsoolsild, mille 20. sajandi algusaastatel rajasid prantslastest kolonialistid. Silla all tegutses isehakanud turg, kus kauplesid erisugu puuvilju kohalikud ärimehed ja -naised.


Heites pilgu kaardile, paistis Punase jõe keskel suur roheline saar, mille rohelus viitas sellele, et saar oli seni puutumata ümbruses toimuvast urbaniseerumisest. Kulgedes üle kitsa teeriba saarele oli selge, miks saar kandis kohalikus keeles nime Banaanisaar. Nimelt oli suur osa saarest, mis asus kõigest paar kilomeetrit ajaloolisest linnasüdamest, pühendatud põllumajandusele ning seejuures peaasjalikult banaanikasvatusele. Tegemist oli pilguga Vietnami maaellu ilma pealinnast lahkumata.


Taimekasvatus Banaanisaarel - kõigest paar kilomeetrit pealinna Hanoi südamest.
Taimekasvatus Banaanisaarel - kõigest paar kilomeetrit pealinna Hanoi südamest.
Sissepääs Banaanisaarele ja Vietnami pahupool.
Sissepääs Banaanisaarele ja Vietnami pahupool. Sildil: "Prügi mahapanek keelatud."

Banaanisaare järel võtsin otsa tagasi Hanoi vanalinna poole. Tee peal külastasin Cua Bac'i sissepääsuväravat, mis on üks viiest sissepääsust Ly dünastia poolt rajatud kunagisse kindlusesse. Värava ees, nagu tavaks, poseerisid kaamera ees kohalikud naisterahvad, kes kandsid uhkelt Vietnami traditsioonilist kleiti, ao dai'd. Aeg-ajalt võis näha templeid ning nende kõrval, nagu Vietnamis ikka, väiksemaid ja suuremaid kirikuid, sh Cua Bac'i kirik ja jõulehteis Püha Joosepi katedraal.


Cua Bac'i sissepääsuvärav Hanois.
Cua Bac'i sissepääsuvärav Hanois.
Jõulumelu Püha Joosepi katedraali esisel platsil
Jõulumelu Püha Joosepi katedraali esisel platsil

Püha Joosepi katedraali juurde jõudmisega olin ühtlasi jõudnud tagasi Hanoi vanalinna keskusesse ning selle kitsaste vahetänavate melusse. Vaid kiviviske kaugusele jäi Hanoi teine tuntud järv – Hoàn Kiếm ehk Mõõga järv – mille keskel paistsid kaks ikooniks saanud väikesaart. Ühel neist, millele pakkus ligipääsu romantilise olemisega punane sild, istus Ngoc Son'i tempel. Teisel ja väiksemal saarekesel, millega otseühendus külastajatel puudus, oli delikaatselt positsioneeritud Tháp Rùa ehk Kilpkonna torn, mida omal ajal oli rakendatud kuningliku kalastuskohana. Aastasajad hiljem aga olid mõlemad maamärgid oma kasutust suuresti muutnud: nüüd kõndisid siinseid radu väliskülalised ning kohalikud kaamerale poseerivad ao dai'sse rõivastunud neiud.


Ao dai'sse rõivastatud naisterahvas poseerimas Ngoc Son'i templi ees.
Ao dai'sse rõivastatud naisterahvas poseerimas Ngoc Son'i templi ees.
Hoan Kiem'i järv ja nn Kilpkonna torn.
Hoan Kiem'i järv ja nn Kilpkonna torn.

Sellega olin katnud suure osa Hanoi kesklinnast ning näinud suure osa Vietnami pealinna populaarsematest maamärkidest. Oli aeg end kosutada korraliku Vietnami õhtusöögiga modernses turistidele suunatud söögilokaalis, et siis järgmine hommik ärgata vara ning endasi liikuda.


Haiphong – Vietnami suuruselt kolmas linn ja sadamalinn


Kuigi enamasti peetakse Hanoist ca 100km kaugusel asuvat Haiphongi Vietnami suuruselt kolmandaks linnaks (so Saigoni ja Hanoi järel), siis enamik väliskülastajaid siia tavaliselt ei satu – kui siis just mitte vahepeatusena teel Ha Long'i lahe või Cát Bà saare suunas. Haiphong ei ole tõepoolest klassikaline turismilinn. Küll aga on ta suur linn, Põhja-Vietnami olulisim sadamalinn ning huvitaval kombel ka esimene linn Vietnamis, kus inimesed võisid omal ajal nautida mugavust nimega elekter (seda tänu 1894. aastal prantslaste ehitatud söel põhinevale elektrijaamale).


Kuna minu kogemusel kirjeldab kohalikku eluolu kõige paremini rongiliiklus, siis sõitsin Haiphongi just rongi abil. Rong, mis meenutas sügavat nõukogude aega, veeres Hanoist Haiphongi ca kolm tundi ehk sõidukiirusega, mida ületaks keskmisest parem jalgrattur. Rongile pääsemiseks tuli 1. klassi istme eest välja käia 85000 dongi ehk ligikaudu 3,2 eurot.


Rong Hanoist Haiphongi.
Rong Hanoist Haiphongi.

Haiphongis ootas mind suhteliselt puhas ja organiseeritud linn. Kui kommunistlikud ametnikud on sageli korrumpeerunud ja saamatud, siis nii mõnegi kohaliku sõnul oli Haiphong merelinna Da Nangi kõrval üks kahest suuremast linnast, kus suur osa elanikest tõepoolest hindas kohaliku valitsuse tegevust. Seda oli näha nii organiseeritud kesklinnas kui ka mõnevõrra vähem organiseeritud kõrvaltänavatel.


Rõõmus Haiphongi lillemüüja.
Rõõmus Haiphongi lillemüüja.

Järgmised päevad möödusid nii jalgadel kui mopeedi seljas, uudistades keskuses prantsuse kolonialistide arhitektuurivaramut, nt Haiphongi ooperimaja, kui ka kohalikke olulisemaid templeid ja pagoodasid, sh Du Hang pagooda, Pho Chieu pagooda ja Hang Kenh tempel. Ei olnud üllatuseks, et Haiphongi pühakodades puudusid Hanoile omased turistide tulvad. Küll aga oli üllatuseks see, et nimetatud maamärgid ei jäänud mitte kuidagi alla Hanois nähtud vaatamisväärsustele, vaid nii mõneski mõttes ületasid neid. Eriti meeldejäävaks mälestuseks jäi muljetavaldavalt kõrge Pho Chieu pagooda, mille templikompleksis võis imetleda väikest ühe jalaga pagoodat, vaimustavaid tähtviljapuid ning elavat budistide muusikat ja laulu.


Buda kuju ja hiiglaslikud pomelod.
Buda kuju ja hiiglaslikud pomelod Du Hang'i templis.
Miniatuurne pagooda koos Pho Chieu pagoodaga taustal.
Miniatuurne pagooda koos Pho Chieu pagoodaga taustal.

Kuna Haiphong on merelinn, mis on tuntud oma meretoidu poolest, siis on linn kogunud viimastel aastatel üha enam populaarsust ka oma toidu poolest. Sellest tulenevalt võis märgata rohkelt siseturiste, kelle seast paistsid enim silma Hanoi noored. Kahekümendates eluaastates hanoilased olid hordidena veetmas Haiphongis nädalavahetuse toidutuure, nautides kohalikku nuudlisuppi kalaga (vietnami k. 'bun cha ca'), krevetiroogi ning värskeid tigusid ja merekarpe.


Kuigi kindlasti ei soovita ma Haiphongi ühele tavalisele turistile eraldi peatuspaigana, siis idamaade huvilisel on siin kindlasti midagi teha ja näha. Ja loomulikult on Haiphong mugav peatuspunkt Cat Ba saarele või Ha Longi lahele, kuhu suundusin ka mina.


Ha Longi laht ehk 'laskuva draakoni' laht


Haiphongist liikusin edasi Ha Longi lahe piirkonda, mis asub kaasaegset kiirteed mööda ca 40-minutilise autosõidu kaugusel Haiphongi linnast. Ha Long ei ole kindlasti mitte Vietnamis käinutele võõras. Tegemist on massiivse, enam kui 1900 kivimiformatsioonist koosneva karstisaarestikuga, mis ulatub sisuliselt Lõuna-Hiina Guangxi provintsini välja. Ühtlasi on tegemist UNESCO maailmapärandisse kuuluva vaatamisväärsusega, mis tähendab, et täiesti õigustatult ei ole siin puudust nii kohalikest kui ka välisturistidest.


Et lahte ja selles peituvaid saarekesi tõeliselt hinnata, tuleb leida endale laev. Selleks on võimalik broneerida ühepäevaseid või mitmeöiseid kruiise ning valida saab nii odavamate kui ka kulukamate programmide vahel. Seejuures tuleb arvestada, et kõige odavamad tuurid on igas mõttes odavad ning toimuvad sageli laevadel või paatidel, mis sõna otseses mõttes seisavad koos kaubaalustest kokku löödud puutükkidel. Samal ajal pakuvad kallimad kruiisid maailmaklassi aluseid ja viietärni teenindust, mis kõik tuleb loomulikult ka kopsakama hinnasildiga.


Minul oli võimalus osaleda kahepäevasel Indohiina teemalisel kruiisil Indochine Premium, mis pakkus muljetavaldava elamuse, mida julgen soojalt soovitada teistelegi. Kahe päeva käigus külastasime erinevaid populaarseid saarekesi, mille käigus oli klassikalisele Ha Long'i lahe külastusele kohaselt võimalus sõita kayakiga, külastada erinevaid koopaid ning ronida nõukogude kosmonaudi German Titovi nimelisel saarel asuvale vaateplatvormile.


Vaade Ha Longi lahele õhust.
Vaade Ha Longi lahele õhust.
Kayakiga sõit - klassikaline piirkonna turismiartikkel.
Kayakiga sõit - klassikaline piirkonna turismiartikkel.
Lõunasöök laeval - küpsetatud Ha Longi austrid.
Lõunasöök laeval - küpsetatud Ha Longi austrid.
Õhtune  vaade lahele ja selle arvukatele laevadele.
Õhtune vaade lahele ja selle arvukatele laevadele.

Da Nang – Kesk-Vietnami pealinn ja merelinn


Lendasin Da Nangi Hanoist. Da Nang on Kesk-Vietnami suurim keskus ja populaarne kuurortlinn. Üleüldse on Da Nang linn, millel on nii kohalike kui ka väliskülastajate seas maine, mida võiks kirjeldada kui Vietnami kõige elamisväärse piirkonnana. Pean sellega ka ise nõustuma. Mitte ainult ei ole Da Nang suhteliselt puhas ja organiseeritud, vaid linn asub ka geograafiliselt ja looduslikult vaimustavas piirkonnas, kus kohtuvad troopiline ja subtoopiline loodus ja kliima ning mis on ajalooliselt olnud erinevate tsivilisatsioonide kohtumispunkt.


Seejuures asub Da Nang'is arvukalt erinevaid turistidele suunatud vaatamisväärsusi, sh ujumisrannad, populaarne Ba Na vaateplatvorm, Marble Mountains ehk marmormäed, linnast veidi eemal asuv UNESCO maailmapärandisse kuuluv kunagine jaapani asundus Hoi An'i vanalinn ning sellest mitte kuigi kaugel paiknev ning samuti UNESCO maailmapärandisse kuuluv My Son'i iidne hindude tempel. Kõik kahtlemata maamärgid, mis on väärt nägemist ning põhjusega külastajate seas populaarsed.


Mina olin tulnud Da Nangi neljaks päevaks ning seda konkreetse plaaniga teha mopeediga tiir peale Kesk-Vietnami vähemasustatud loodusele. Reisi käigus oli kavas külastada ka Da Nangist 100 km kaugusel asuvat ning ajalooliselt üht olulisemat piirkonda Vietnamis, kunagist pealinna nimega Hue.


Kuna detsembri lõpp oli endiselt vihmane hooaeg ning ka ilmaennustus tõotas eesootavbatel päevadel lausvihmasid, siis tuli reisiedu huvides teha plaanides muudatus ning jääda sel korral üksnes Da Nangi lähipiirkonda. Nõnda külastasimegi hoopis Da Nangi külje all paiknevat Hoi An'i vanalinna, mis hoolimata vihmast ning arvukatest külastajatest oli tõepoolest oma rahus ja antiikses võlus kahtlemata väärt UNESCO maailmapärandi staatust. Hoi An'is olles mõtisklesin endamisi, et olin sattunud tõepoolest ühte neist vähestest turistilõksudest, mille lõksu langemine oli lõppkokkuvõttes isegi asja väärt.


Hoi An'i vanalinn on sama populaarne nii kohalike kui välisturistide seas.
Hoi An'i vanalinn on sama populaarne nii kohalike kui välisturistide seas.
Vanalinnas on arvukalt vanu hooneid, sildu jpm.
Vanalinnas on arvukalt vanu hooneid, sildu jpm.

Terve järgmise päeva veetsime motikaga avastades Son Tra nimelist poolsaart, mis ühtlasi moodustab samanimelise asumi Da Nangi linnas. Son Tra on koduks ka Son Tra mäele, mida teatakse sagedasti nimega Monkey Mountain ehk Ahvi mägi. Tõepoolest on lopsakate vihmametsadega mägine poolsaar koduks mitmele erinevale ahviliigile, mille seas päris mitmed on kahjuks ka kriitiliselt ohustatud.


Sõites linnast Son Tra suunas kaunistasid rannikut traditsioonilised Vietnami korvpaadid ning üha kõrgemale mägedesse kulgedes avanes idülliline vaade Da Nangi linnale.


Vietnamipärased korvpaadid ning vaade Da Nangi linnale.
Vietnamipärased korvpaadid ning vaade Da Nangi linnale.
Vaade linnale Son Tra poolsaarelt.
Vaade linnale Son Tra poolsaarelt.

Lopsaka loodusega poolsaar, millel Vietnami sõja ajal paiknes USA sõjajõudude kommunikatsioonirajatised, on koduks ka Linh Ung'i templikompleksile, mis minu silmis on kahtlemata üks märkimisväärsemaid templihooneid terves Vietnamis. Hommikul templit külastades leiad end pilvede keskel asuvast idüllilisest rohelusest, mida kaunistavad täiuslikult maniküüritud bonsaipuud, hoolitsetud templihooned ja skulptuurid ning vaade türkiisrohelisele ookeanile ja Da Nangi linnale kaugel horisondil.


Linh Ung'i templikompleks ja pagooda Son Tra poolsaarel.
Linh Ung'i templikompleks ja pagooda Son Tra poolsaarel.
Templikompleksis elutseb külluses enamasti rahumeelseid ahve.
Templikompleksis elutseb külluses enamasti rahumeelseid ahve.
Son Tra poolsaarele on iseloomulik lopsakas loodus.
Son Tra poolsaarele on iseloomulik lopsakas loodus.

Olgugi, et vihmane aastalõpp pärssis mitmeid etteplaneeritud tegevusi, on Da Nang ja Kesk-Vietnam tervikuna koht, mida kavatsen kindlasti külastada ka tulevikus. Mitte ainult ei paku linn ise arvukalt atraktsioone, kohalikke söögielamusi ja suurepärast spaateenust, vaid kogu Kesk-Vietnam tervikuna on piirkond, mida tasub võimaluse korral näiteks auto või motikaga ringireisi korras külastada. Olles varasemalt väisanud põhjalikult nii Vietnami põhja- kui ka lõunaosa, julgen soojalt soovitada Kesk-Vietnami, mis vähemalt minu südames on kahtlemata leidnud erilise koha.

bottom of page